A fost lansat primul proiect de prelucrare a deșeurilor sanitare

Academia de Ştiinţe a Moldovei, în parteneriat cu Ministerul Mediului şi Uzina „UISPAC” a lansat vineri, 30 octombrie, primul Proiect de autoclavare a deşeurilor medicale infecţioase, unic pe teritoriul Republicii Moldova.

La evenimentul de lansare a proiectului a participat preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Gheorghe DUCA, ministrul Mediului, Valeriu MUNTEANU, directorul general al Agenției pentru Inovare și Transfer Tehnologic, Roman CHIRCĂ dar și alte oficialități.

Scopul proiectului propus pentru implementare constă în gestionarea deşeurilor infecţioase rezultate din activităţile medicale din instituţiile medicale şi spitalele mun. Chişinău prin colectarea, sortarea, ambalarea, transportarea şi neutralizează acestor deşeuri pentru a preveni contaminarea mediului. Neutralizarea deșeurilor medicale infecțioase se va efectua aplicând metoda sterilizării în vid utilizând utilajul STERISHRED 250 care la rindul ei este cea mai modernă metodă de soluţionare locală, fără incinerare, a problemei  prelucrării deşeurilor medicinale infecţioase.

Potrivit specialiştilor, utilajul poate distruge până la 10 tone de deşeuri medicale pe lună. Asta ar însemna a şasea parte din cantitatea de resturi, care se adună la insituţiile medicale din capitală. Deocamdată, doar trei spitale din Chişinău urmează să prelucreze deşeurile la această întreprindere. Este vorba despre Institutul Mamei şi Copilului, Spitalul Municipal pentru copii "Valentin Ignatenco" şi o clinică privată.

Implementarea tehnologiei de tratare a deșeurilor medicale infecțioase va avea un impact major atât ecologic, cât și economic, deoarece la moment în Republica Moldova, nu există nici o tehnologie de tratare a deșeurilor medicale infecțioase implementată la scară industrială.

https://www.youtube.com/watch?v=EsSx9cS0F1E

Română